Stress

Spanningsklachten

Onvrede

Wacht niet! Praat!
Wacht niet! Praat!

Wacht niet tot het nieuwe jaar begint.

Loop je ergens tegen aan? Praat er over. Nu. Hoe langer je wacht, hoe groter en strakker de knoop. Praten helpt!

Veel mensen die ergens in vastlopen blijven het maar proberen. Uit schaamte, vanuit de gedachte ‘ik ben toch niet gek? Ik hoef alleen maar een beetje meer te … of vaker te …’ En daar zijn 2 problemen mee.

1. We proberen het steeds op dezelfde manier en die manier heeft tot nu toe niet gewerkt. Toch verwachten we op een mooie dag dat het ineens wel gaat werken. Als we maar écht ons best doen. En we zien gewoon geen andere mogelijkheden. We zitten in de knoop, binnenin, en daar is het zicht erg beperkt.

2. Door al dat proberen en mislukken gaan we steeds slechter over onszelf denken. Ons negatieve zelfbeeld lijkt keer op keer bevestigd te worden. We worden steeds harder voor onszelf, de zweep moet er nog harder overheen. En ons blikveld wordt steeds nauwer. Echte oplossingen krijgen minder en minder de ruimte. De knoop is te strak aangetrokken.

Praten is echt de beste stap naar een echte, werkbare oplossing.

Een ander zit namelijk niet samen met jou in jouw knoop, maar kijkt er van buiten naar. Een ‘buiten’ dat vol mogelijkheden zit. En soms is dat genoeg, een andere blik. Zodat je net dat ene lusje in de knoop ontdekt. Trek je daaraan dan blijkt er helemaal nooit een echte knoop geweest te zijn. Of wel, en dan is praten het begin van ontwarring.

Praten met familie en vrienden kan enorm helpen. Misschien ontdek je dat je helemaal niet de enige bent die hiermee rondloopt. Misschien kunnen ze vanuit hun eigen ervaringen hele zinvolle tips geven. Zelfs als ze niet precies dezelfde situatie doorgemaakt hebben, kan dat heel nuttig zijn. En vaak genoeg om verder te kunnen.

Helaas zijn familie of vrienden soms juist deel van de knoop. Zij vertegenwoordigen voor sommigen van ons juist de ‘buitenwereld’, de ‘maatschappij’ die vol zit met ‘geboden’ en ‘verboden’.

Schroom in dat geval alsjeblieft niet om eens met een coach te praten. Een coach heeft geen mening over hoe jij het moet doen. Een coach helpt jou zoeken naar de manier die bij jou past.

Ikzelf vind als coach weinig gek.

Alles mag wat mij betreft (als het maar binnen de wet blijft 😉) en jij er gelukkig van wordt.
En nee, je bent niet mislukt, ziek of gek als je eens met iemand wil praten. Je blikveld is gewoon wat vernauwd geraakt. Dat is alles.

Neem eens contact op via info@kassenaarcoaching.nl voor een gratis gesprekje op Zoom.

#coaching #praten #groei #zelfontwikkeling #ikbentochnietgek

0 Comments